Hottub kachels

De houtgestookte hottub wordt verwarmd middels een houtgestookte hottubkachel. Er zijn diverse soorten en variaties hottub kachels. Verschillende materialen en kracht. Intern, extern of geïntegreerd. Bij Welvaere heeft u de keuze tussen een externe hottub kachel of een geïntegreerd model. 

Het verschil tussen interne en externe hottub kachels

Externe kachels

De externe kachel wordt buiten de hottub geplaatst en bevestigd aan de hottub door middel van slangen. Dit heeft als groot voordeel dat er in de hottub meer plek is om met mensen plaats te nemen. Externe kachels voor de hottub zijn over het algemeen dubbelwandig. Binnenin de kachel steekt u het vuur aan. En om deze cabine zit een ruimte waar het water doorheen stroomt.

Dit water wordt langzaam warmer en gaat warm weer terug de hottub in. Dit werkt geheel op natuurlijke circulatie. De externe hottub kachel is een van de populairste keuzes om als kachel bij een hottub te plaatsen.

Welvaere hottubkachel

Zeer fijn aan een externe kachel is de mogelijkheid die u heeft om veilig vanaf de buitenkant van de hottub een vuurtje te stoken. Daarnaast kan bij dit type kachel ook de luchttoevoer gemakkelijk worden geregeld door bijvoorbeeld een aslade of om de deur makkelijk open te zetten. 

De kachel wordt aan de hottub bevestigd met een hittebestendige en stevige slang door middel van slangklemmen. Op de kachel wordt twee meter kachelbuis geplaatst die ervoor zorgt dat de rook gemakkelijk de kachel uit komt.

Onze externe kachels zijn vervaardigd uit zeer dik materiaal. Aluminium of RVS. Welk materiaal er wordt gebruikt is afhankelijk van de kachel. Het is heel erg goed bestand tegen de combinatie van hitte en vocht. Daarnaast zijn deze materialen uitstekende warmtegeleiders. Dit zorgt ervoor dat het water in de hottub snel en efficiënt warm wordt. 

De kachels hebben allemaal een diepe ruimte voor het stoken. Zo kunt u ook gemakkelijk grote houtblokken stoken. De stookruimte wordt afgesloten door een deurtje. Het water uit de kachel kunt u gemakkelijk verwijderen door de kachelstop eraf te draaien.

Waarom een houtgestookte kachel?

  • Uw hottub is binnen twee uur warm
  • Traditioneel genieten in de natuur
  • Geen stroomkosten
Welvaere hottubkachel

De geïntegreerde hottubkachel

De geïntegreerde hottubkachel geeft uw hottub een totaal andere uiterlijk. Deze kachel is namelijk super mooi weggewerkt tussen het hout en de kuip van de hottub. Dit model kachel vind je terug bij onze Ducktub Luks. Het voordeel van dit type kachel is dat deze minder ruimte in neemt dan een externe kachel en meer ruimte biedt dan een hottub met interne kachel. 

Boven de geïntegreerde hottubkachel is een verhoogde zitting gecreëerd waar u heerlijk kunt zitten. De perfect plek voor kleintjes of als u het even warm heeft. Ook bij deze kachel wordt standaard twee meter kachelbuis geleverd.

Interne kachel

De interne hottubkachel wordt ook wel een onderwater kachel genoemd en hangt in de hottub. De kachel staat in direct contact met het water en is dus in tegenstelling tot een externe of geïntegreerde kachel vaak niet dubbelwandig. Het nadeel van een interne kachel is dat deze veel plek in neemt in de hottub. U kunt dan vaak ook met wat minder mensen in de hottub plaatsnemen. Momenteel hebben wij geen hottubs met een interne kachel binnen ons assortiment.

Onze hottubs bekijken?

Hottub kachel stoken

De opwarmtijd

De opwarmtijd van een hottub gaat hand in hand met de kwaliteit van de kachel, de hoeveelheid water en de starttemperatuur van het water. Ook heeft het type hout en de hoeveelheid hout dat u stookt een belangrijke invloed.

In onze kleinste hottub gaat 800 liter water en in onze grootste hottub gaat zo’n 1700 liter water. Gemiddeld genomen moet een hottub met zo’n twee uur al zeker wel een aardige temperatuur hebben. Onze grootste hottub is met 3 uurtjes heerlijk warm.

Bent u nieuwsgierig naar de ideale temperatuur voor uw hottub? Die kunt u hier lezen,

 

 

Gebruik

Voordat u uw hottubkachel in gebruik neemt is het belangrijk dat de hottub altijd vol met water zit. Tot zo’n 10 centimeter onder de rand. Als dit niet wordt nageleefd zal de kachel zijn warmte niet kwijt kunnen aan het water en zal de kachel krom trekken. Zodra de hottub gevuld is kunt u met aanmaakblokjes en wat houtstukken een vuur maken in de kachel. 

Wij raden aan om eikenhout te stoken in uw hottub kachel. Dit hout brandt langzaam en geeft het meeste warmte af. Daarnaast geeft eiken weinig rook af. Lees hier onze tips om hout stoken minder schadelijk te maken!