Waarom is een sauna gezond?

De werkdag is weer voorbij gevlogen en dat betekent tijd om even op te laden en te denken aan uw gezondheid. Maar hoe komt u in de avond tot die ultieme ontspanning? Ploft u neer op de bank met uw favoriete tv-programma, beantwoordt u nog wat mailtjes of kiest u voor uzelf?

Een moment in de sauna is een prettige en zeer effectieve manier om de stress van alledag even volledig te vergeten en fijn te gaan slapen. Daarnaast heeft een sauna nog meer voordelen.

Buitensauna's van Welvaere

Ook de luxe en het gemak ervaren van een sauna in uw eigen tuin?

Bekijk onze modellen hier

Waarom is een sauna gezond?

Een sauna kan u helpen op de algehele gesteldheid te verbeteren. Een onderzoek gedaan door de universiteitskliniek Charité in Berlijn laat zien dat de sauna uw immuunsysteem verbetert en de bloedsomloop stimuleert en stabiliseert. Uw lichaam reageert heftig op de warmte en de kou wanneer u afkoelt en maakt daardoor antistoffen aan.

Blokhutsauna ontspannen

Minder verkouden

In Finland, een land vol met sauna liefhebbers, hebben ze een onderzoek gedaan naar de gezondheidsvoordelen van het regelmatig nemen van een saunabad. Het onderzoek aan de Universiteit van Rurku volgde een half jaar lang een groep mensen die twee keer per week genoten van de sauna en groep die dit niet deedt. De groep die twee keer per week in de sauna zat heeft na een maand tijd al 30% minder last van verkoudheid dan mensen die nooit naar de sauna gaan.

Je voelt je gelukkig

We herkennen het allemaal, na een dagje in de sauna zeggen we het bijna altijd; ‘dit moeten we vaker doen.’ Terwijl je het saunacomplex uitloopt voelt u zich helemaal zen en gelukkig.  In onze hersenen zit een specifieke groep neuronen die gevoelig zijn voor warmte. Deze groep geeft bij een stijgende lichaamstemperatuur een grotere hoeveelheid van het gelukshormoon serotonine af. Helemaal zo gek dus niet dat u na een bezoekje aan de sauna zo lekker in uw vel zit!

 

7 Unieke modellen

Sauna ontspannen

Een stralende huid

In de sauna wilt uw lichaam heel snel en graag koeler worden. U gaat zweten. De hoge temperatuur zorgt ervoor dat uw poriën open gaan staan en de bloedvaten verwijden. Op deze manier raakt u niet alleen vocht kwijt, ook overtollig talg en ander vuil wordt afgevoerd.

Naast dat het zorgt voor een schone huid is dat ook erg gezond. Het versterkt namelijk de beschermlaag en hydrateert de hoornlaag. Hoe vaker u de sauna instapt hoe meer voordelen dit heeft voor uw huid.

Terwijl u geest tijdens een bezoek aan de sauna in de pauzestand gaat is uw lichaam hard aan het werk. Zodra uw lichaamstemperatuur stijgt naar 39 graden worden er processen gestart die goed zijn voor uw gezondheid. Een goed excuus dus om een keer niet voor de tv te gaan zitten, maar te kiezen voor uw gezondheid!

Sanne
12 okt 2020
Geschreven door Sanne
Wellness Expert