Water onderhoud

Natuurlijk wilt u het liefste badderen in puur, fris en schoon water in de hottub. Daarom is het belangrijk om te letten op de hygiëne van het water. Water wat schoon lijkt kan alsnog genoeg viezigheid bevatten. 

Een filter zorgt ervoor dat het grove vuil uit het water wordt gehaald, maar dit heeft geen invloed op de bacteriën die zich in het water bevinden. Daarom is het altijd aan te raden om ook een UV-filter te nemen. Het beste is daarnaast ook om wat chemicaliën toe te voegen aan het water.

Schoonmaakproducten zijn overal te vinden en in diverse vormen; poeder, tabletten, vloeistof etc. Tabletten moet u altijd in een drijver in het water gooien dit zorgt voor een geleidelijke verdeling.

pH-waarde van uw hottubwater

Net zoals bij zwembaden wordt gedaan kunt u er ook voor kiezen om de waardes van het water in de gaten te houden. Een goede pH waarde moet tussen de 7,2 en 7,6 zitten. U kunt dit meten door teststrips te gebruiken. Een te lage of hoge pH-waarde van het water kan bijvoorbeeld zorgen voor irritatie van de huid en ogen. De pH-waarde kunt u gemakkelijk beïnvloeden door wat chemicaliën aan het water toe te voegen.

Wanneer ik de hottub in stap neem ik eerst even een verfrissende douche. Zo ben je helemaal schoon en neem je geen vuil mee de hottub in. In onze wellnesstuin staat een mooie buitendouche die we zelf gebruiken voor een hottubsessie, ideaal!

Welvaere team marketing Maayke
Maayke
Content creator bij Welvaere

Alkaniteit

De alkaniteit is de capaciteit van het water in de hottub om een zuur te neutraliseren. Het is de belangrijkste parameter om het water te beschermen tegen verlagingen van de pH-waarde van het water in de hottub.

Een te lage Alkaniteit zorgt ervoor zorgt ervoor dat de pH-waarde niet voldoende gecompenseerd kan worden. Dit zorgt weer voor een te lage pH-waarde. Het is belangrijk om dit dus te controleren en te verbeteren indien nodig. De algemene regel is dat de alkaliniteit tussen de 80 en 120 ppm (milligram per liter) moet zijn. 

Stortemmer buitendouche combidouche Welvaere

Persoonlijke hygiëne

Wat ook zeker meespeelt bij schoon water is uw eigen hygiëne. Wanneer u bijvoorbeeld geen douche heeft genomen voordat u in het water springt, kan u tot 200 keer meer bacteriën in het water achterlaten dan op het moment dat u wel heeft gedoucht. 

Daarnaast hebben middeltjes die u in uw haar of op uw huid smeert ook effect op de kwaliteit van het water. Het beste is om dit dan ook van u af te spoelen voordat u de hottub instapt. Trek ook altijd slippers aan als u in de tuin loopt, of stap voordat u de tub in stapt nog even in een voetenbadje zodat de voeten ook echt schoon zijn. 

Filter

Er zijn voor het schoonhouden van het water in de hottub diverse filterpompen. Zo’n filtersysteem zorgt ervoor dat het water in de hottub schoon blijft en langer bruikbaar. Wanneer u iedere keer water wilt verversen kost dit in België zo’n €4,30 per 1000 liter water. Door een filtersysteem toe te voegen kan dit op langere termijn echt geld besparen.

Het filtersysteem van Welvaere 

Op het moment dat u bij Welvaere een hottub aanschaft heeft u de keuze om ons geavanceerde filtersysteem toe te voegen. Dit systeem bestaat altijd uit een filterpomp in combinatie met een UV-filter.

Dit filtersysteem zorgt er namelijk voor dat het water echt schoon blijft, wel altijd in combinatie met chemicaliën natuurlijk. Het filter zelf haalt het grove vuil uit het water en de UV-lamp doodt tot 90% van de bacteriën die in het water zitten. Door de combinatie van deze drie kunt u gemiddeld zo’n 2,5 a 3 maanden doen met hetzelfde water.

Hoekige hottubs Ducktub Welvaere

Ontdek welke hottub bij u past

Chemicaliën

Het is altijd aan te raden om het water nog extra te onderhouden door wat chemicaliën toe te voegen. Filter of geen filter. Wij raden wel aan om dat in combinatie te doen met de teststrips op de pH-waarde te controleren. 

Aqua Clean

Met Aqua Clean reinigt u het water in de hottub op een zeer efficiënte manier. Door eens in de week wat Aqua Clean volgens de beschrijving toe te voegen voorkomt u de aanhechting van bacteriën in het water.

Chloor

Ieder middeltje, iedere pomp, alle chemicaliën werken het beste in combinatie met chloor. Zo ook onze Aqua Clean. Op het moment dat u dit icm chloor gaat gebruiken raden we altijd hele kleine tabletjes aan die u in een drijvertje doet. De tabletten kunnen maximaal 15 tot 20 gram zijn. Gebruik echt niet meer chloor dan voorgeschreven.

Plan een afspraak met onze adviseurs

Kevin, Rouben en Alwin helpen je graag met het beantwoorden van al uw vragen!

Toonzaal
Experience center Welvaere