mountain

De perfecte sauna temperatuur

Aan het begin van de avond wordt de kachel aan gezet of wordt er hout in de kachel gegooid om de sauna te verwarmen. Heerlijk een avondje ontspannen heb je in het vooruitzicht. Maar wat is nou de perfecte sauna temperatuur?

Arrow left
Arrow right
No items found.

Sauna temperatuur van 90 graden

Bij het aanschaffen van een sauna, volgt vaak de belangrijke vraag: "Hoeveel graden is een sauna?" De ideale sauna temperatuur ligt zo rond de 90 graden Celsius. Dit is een temperatuur die prima te verdragen is, als de luchtvochtigheid laag is. In een droge sauna ligt de luchtvochtigheid rond de 15%.

Het voordeel van een sauna bij huis is dat je gemakkelijk kunt ervaren wat de beste temperatuur en luchtvochtigheid voor jou is. Zo is de ideale sauna temperatuur voor iedereen weer anders.

Beginnende sauna bezoeker

Wanneer je voor het eerst plaats neemt in een sauna kun je het beste beginnen met een saunasessie bij een temperatuur van lagere graden celsius. Hoe warm is een sauna eigenlijk? Dit kan naar voorkeur verschillen in temperatuur. Zo vindt de ene het prettig om in een sauna van 60 graden te zitten en de ander heeft de sauna het liefste op een temperatuur van 100 graden Celsius. Ben jij een beginnende sauna bezoeker? Dan adviseren wij om te beginnen met een temperatuur van zo'n 70 graden celcuis. Langzaam kun je dan iedere keer in een wat warmere sauna gaan zitten om te ontdekken welke temperatuur jij het fijnste vindt.

Sauna met hoge luchtvochtigheid

Wanneer je de luchtvochtigheid in een sauna omhoog brengt door bijvoorbeeld een opgieting met een percentage van 100%. Is het mogelijk dat het water op de huid even heel heet aan voelt. Met een opgieting is het dan ook belangrijk dat je uit kijkt voor een te hoge temperatuur.

Infraroodsauna

Er zijn verschillende mogelijkheden om je sauna te verwarmen. Namelijk door een houtkachel, elektrische kachel en door infrafoodlampen.

Bij een infraroodsauna werkt het verwarmen net iets anders dan bij een houtgestookte of elektrische sauna. Bij een infraroodsauna werkt de warmteoverdracht niet via het lucht, maar via infraroodstralen. De temperaturen in een infraroodsauna verschillen ongeveer tussen de 40 graden en 65 graden. De ideale temperatuur hangt ook hier af van je persoonlijke wensen.

Elektrisch of houtgestookt verwarmen?

Bij een buitensauna kun je er natuurlijk voor kiezen om je sauna ook elektrisch of houtgestookt te verwarmen naar een temperatuur van 90 graden. Beide manieren hebben zo zijn voor- en nadelen. Zo kun je met een elektrische kachel de sauna temperatuur gemakkelijk regelen door een thermostaat die erop zit. Maar, moet je ook zorgen dat er krachtstroom in de buurt ligt, wil je dat de kachel optimaal werkt. Bij een houtgestookte kachel krijg je een heerlijke geur in de sauna en het geeft een knus, warm gevoel. Een nadeel is dat je de temperatuur hier niet zo goed kan regelen en vooral op je gevoel af moet gaan. Met beide kachels is het mogelijk om de sauna temperatuur te creëren die jij het fijnste vindt!

Dus, antwoord op de vraag: ''Hoe heet moet een sauna zijn?" Dat hangt natuurlijk af van je voorkeuren, maar in principe ligt de ideale temperatuur dus rond de 90 graden Celcius!

Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Sanne
Marketing - en Sales Manager

Werkt al 7 jaar bij Welvaere en weet alles van onze producten. Inmiddels manager van sales en marketing met een grote liefde voor schrijven. Oja, en ook voor pizza’s van onze eigen pizzaoven ☺️. 

Interesse?

Heb je interesse in je eigen sauna bij huis, of heb je vragen? Neem dan gerust een kijkje op onze website. Bekijk de complete sauna’s of zelfbouwpakketten. Ook ben je altijd welkom in onze Toonzaal of kun je contact met ons opnemen. We helpen je graag!

Kom langs

Bekijk deze blogs ook

Verwarmen van je sauna

Bekijken

Hoe gaat een sauna opgieting in zijn werk?

Bekijken

Afkoelen na een saunabezoek is belangrijk!

Bekijken
Corner Icon