Hoe vervang je het hottub water?

Hottub water vervangen

In de hottub wilt u uiteraard fris, puur en schoon water om in te badderen. Maar, op het moment dat u gebruik maakt van de hottub wordt het water ook vies. Het hottub water moet dus met enige regelmaat vervangen worden. We vertellen u graag hoe vaak u het water moet vervangen, hoe u dat het beste kunt doen en of u het water nog kunt gebruiken nadat het in de hottub heeft gezeten.

Vrienden hottub ducktubs thermohout Welvaere

Waarom hottub water vervangen?

Het water in de hottub wordt vies. Er komt vuil van buitenaf in terecht, we nemen zelf wat vuil mee het water in en er komen bacteriën en algen in het water terecht. Wanneer u in een hottub stapt met vuil water kan dat schadelijk zijn voor uw gezondheid. Daarom is het verstandig om tijdig de hottub te legen, schoon te maken en het water te verversen.

 

Er zijn uiteraard een aantal manieren om ervoor te zorgen dat u voor een langere tijd hetzelfde hottub water kunt gebruiken. U kunt er voor kiezen om een filterpomp in combinatie met een Uv-filter te installeren bij de hottub. Ook kunt u ervoor kiezen om diverse chemicaliën aan het water toe te voegen zoals chloor en Aquaclean.

Meer weten over wateronderhoud?

Hoe vaak  het hottub water vervangen?

Hoe vaak u het hottub water moet vervangen is dus enorm afhankelijk van de kwaliteit van het water. Verschillende factoren hebben effect op de kwaliteit van het water. Denk hierbij aan het gebruik, de hoeveelheid ijzer in het water, of het grond- of kraanwater is, de locatie van de hottub en de weersomstandigheden.

Om toch een kleine indicatie te geven over hoe lang u met hetzelfde water kunt doen, rekenen wij met de volgende gemiddelden:

 • Geen water onderhoud: 4 tot 5 dagen
 • Gebruik Aquaclean: 7 dagen
 • Gebruik inhangfilter incl. Aquaclean: 3 tot 4 weken
 • Gebruik filtersysteem incl. Aquaclean: tot 3 maanden.
Filtersysteem fotoshoot

Hoe kunt u langere tijd hetzelfde water gebruiken?

Om een langere tijd in hetzelfde water te kunnen badderen kunt u verschillende dingen doen. U kunt dus een filter en chemicaliën toevoegen, daarmee verlengt u de kwaliteit van het water, blijft het fris, puur, schoon en kun je er dus langere tijd mee doen.

Om ervoor te zorgen dat je zelf zo min mogelijk vuil het water in brengt raden wij aan om altijd een douche te nemen voordat je de hottub in stapt. Zo spoel je bodylotion en eventueel ander vuil van je af. Loop altijd met slippers aan naar de hottub of neem een voetenbadje. Een cover helpt ook zeker om grof vuil zoals blaadjes van bomen uit de hottub te houden.

Water hergebruiken

Wanneer u er niet voor kiest om chloor aan het water toe te voegen kunt u het water uit de hottub heel gemakkelijk hergebruiken. Er zijn diverse chemicaliën zoals onze AquaClean die milieuvriendelijk zijn en dus niet schadelijk voor de natuur is. Door een tuinslang te koppelen aan de Gardena afvoer van onze Ducktubs kunt u gemakkelijk de plantjes in de tuin sproeien. Zo gooit u het water niet onnodig weg.

Meer informatie

Wilt u meer informatie over onze hottubs of heeft u een aantal vragen over het vervangen van het water? Dan kunt u altijd contact met ons opnemen. Onze adviseurs helpen u graag!

Veelgestelde vragen over hottub water vervangen

 • Hoe vul en leeg ik de hottub?

  Onze Ducktubs zijn standaard voorzien van een Gardena koppeling inclusief kogelkraantje. Het voordeel hiervan is dat je de hottub hierdoor gemakkelijk kunt vullen en legen. De tuinslang aankoppelen en het kogelkraantje opendraaien. Je kunt de hottub natuurlijk ook vullen door de slang in de hottub te hangen. Een normale tuinslang geeft bij een gemiddelde waterdruk zo’n 15 liter per minuut.

 • Hoe werkt het filteren van het water?

  Het water kan op verschillende manieren gefilterd worden. Wij raden aan de filterpomp in combinatie met een UV-filter te installeren, voor het beste resultaat. De filterpomp heeft een natuurlijk filtersysteem, waarbij het water langs filterglas wordt gepompt en het grove vuil achter blijft in het glas. Het UV-filter haalt het level van micro-organismen naar beneden en doodt 90% van de bacteriën. Zo blijft het water veel langer schoon.

  Als de filterpomp voor de eerste keer gebruikt wordt, moet deze op de stand filter worden gezet. De stekker van de filterpomp kun je pas in het stopcontact steken als de pomp volledig gemonteerd is en de hottub met water gevuld is.

  Na zo’n anderhalve maand, afhankelijk van hoe vaak je de hottub gebruikt, kun je de filterpomp op backwash zetten. Hierdoor geeft de filterpomp zichzelf een spoeling.

  De uitgebreide handleiding van de filterpomp kun je hier downloaden.

 • Wat kost het vullen van mijn hottub?

  Het water van de hottub moet uiteraard regelmatig vervangen worden. Wanneer dit gebeuren moet, hangt af van verschillende factoren; heb je een filterpomp, gebruik je etherische oliën, staat de hottub onder een boom en hoe vaak maak je gebruik van de hottub.

  De waterprijs verschilt per gemeente. Op de website van Vitens staat een handige tool waar je de prijs voor het water in jouw gemeente kunt berekenen. Zij geven zelf al aan dat de kosten voor 1000 liter water onder de 1 euro liggen.

 • Kan ik chloor in mijn hottub gebruiken?

  Je kan zeker chloor gebruiken om de kwaliteit van het hottub water te verlengen. Bijvoorbeeld in combinatie met een filterpomp of AquaClean. 

  Wanneer je chloor gaat gebruiken raden we aan hele kleine chloortabletten toe te voegen aan het water middels een drijver. De tabletten dienen maximaal 15 tot 20 mg te zijn. Gebruik absoluut niet meer chloor dan voorgeschreven, dit kan de kachels aantasten. Ook kun je het water dan niet meer hergebruiken om bijvoorbeeld de planten water te geven.

Sanne
10 mrt 2021
Geschreven door Sanne
Wellness Expert