De kosten van een sauna op een rij

Wat kost een sauna per maand

Verrukkelijk om in de avond uw badjas aan te trekken en op uw slippers een pad vol met herfstbladeren de tuin in te lopen op weg naar uw eigen sauna. De warmte komt u tegemoet, een wens die veel levensgenieters hebben; een eigen buitensauna. Een veelgestelde vraag in onze toonzaal is dan ook; wat kost zo’n sauna dan? In dit blog geven wij antwoord op de vragen wat kost een sauna en wat kost een sauna per maand?

Wat kost het om een sauna te kopen?

De kosten van een buitensauna zijn erg verschillend en variëren natuurlijk tussen de grote, materiaal en extra opties. Bij Welvaere heeft u al de mogelijkheid om een sauna te kopen vanaf 3075 euro. Dit is het kleinste model geleverd in sparrenhout en als bouwpakket.

U heeft altijd de optie om de sauna uit te breiden met luxe opties. Denk hierbij aan een andere houtsoort, andere kachel, volledig glazen achterwand en opbouw door Welvaere. U kunt de aanschafkosten dus net zo hoog maken als u zelf wilt.

De Tønsauna's van Welvaere bekijken

Stroomkosten van een sauna

Alleen op het moment dat u elektriciteit in de sauna heeft, dan kost dit stroom. Dat kan zijn door een elektrische kachel van Harvia of HUUM of doordat u verlichting in de sauna heeft. Dat laatste heeft geen hoge kosten denk daarbij aan de gewone verlichting in uw woonkamer.

Logsauna harvia kachel Welvaere

Wat kost de elektrische kachel aan stroom?

Wanneer de sauna wordt verwarmd door een elektrische kachel, dan wordt de kracht van de kachel altijd weergegeven in kilowatt. Hierbij nemen we ons model de Harvia Cilindro als rekenvoorbeeld. Deze kachel heeft een vermogen van 9kW. Dat betekend dat wanneer de kachel om en nabij een uur aan staat hij 9kW aan energie verbruikt.

Volgens de website Pricewise is in Nederland de gemiddelde kWh-prijs in Nederland 22 cent voor 1kWh. Wanneer deze Harvia Cilindro dus een uur aanstaat verbruikt de kachel dus ongeveer 9 keer 22 cent. Dat komt neer op een kleine 2 euro per uur.

Uiteindelijk hangen deze stroomkosten natuurlijk helemaal af van het gebruik. Een elektrische kachel doet er ongeveer een half uurtje over om de sauna te verwarmen. Geniet u daarna nog ruim een uur van een paar saunasessie dan bent u per sessie zo’n 3 euro kwijt. Altijd nog een stuk minder kosten dan wanneer u een dagje naar de sauna gaat.

Elektrische buitensauna

Gevolgen maandelijkse kosten van krachtstroom

Een elektrische saunakachel moet altijd aangesloten worden op krachtstroom. Krachtstroom is net iets anders dan gewoon stroom (230V). Bij krachtstroom ligt dat met 400V een stuk hoger. Bij ‘normale stroom’ wordt de elektriciteit door twee draden geleverd. Een draad heeft spanning en het andere draad is een nuldraad. De draad met spanning heet de fase. 

Krachtstroom werkt met een driefase-aansluiting. Bij krachtstroom worden geen twee, maar vier draden gebruikt. Drie van de draden met spanning en een nuldraad. Krachtstroom kunt u dan ook drie fase noemen. In de praktijk betekent het dat de stroom die u krijgt drie keer zo sterk is.

Volgens Essent blijven de kosten van de geleverde stroom gelijk. Wel kan het zijn dat een apparaat dat werkt op krachtstroom aanzienlijk meer stroom verbruikt dan een klein huishoudelijk apparaat. Voor krachtstroom betaal je echter niet meer dan normaal.

Wat kost het stookhout voor mijn sauna?

Wanneer u de sauna wilt stoken gebruikt u gemiddeld zo’n 1 a 2 zakjes hout. Een zakje hout kost zo’n 4 euro, ook dit verschilt natuurlijk per aanbieder. Wanneer u zelf al veel hout heeft liggen, dan hoeft u dit natuurlijk niet te regelen en zijn er ook geen extra kosten.

Meer info over onze sauna's
Welvaere houtgestookte sauna

De kosten van een sauna per maand

De kosten van een sauna per maand verschillen dus heel erg. U heeft terugkerende kosten zoals elektriciteit of hout voor het verwarmen en periodieke kosten zoals het onderhoud van de sauna wat gemiddeld eens in het jaar is.

De vaste kosten van de sauna zitten dus alleen in het verwarmen van de sauna en eventueel verlichting in de sauna. De kosten hangen dus allemaal echt af van het gebruik. Wanneer u twee wekelijks een uur geniet in uw eigen sauna bent u tussen de 25 en 50 euro per maand kwijt aan extra kosten.

 

Meer weten over de kosten van een sauna?

Wilt u meer weten over de kosten van een sauna of die van ons in het echt komen bekijken? Neem dan contact op met een van onze experts of kom eens langs in onze toonzaal.

Sanne
19 nov 2020
Geschreven door Sanne
Wellness Expert