Houtgestookt of elektrisch

Verwarmen van je sauna

De sauna verwarmen kan op verschillende manieren worden gedaan. U kunt er voor kiezen om dit elektrisch te doen of door een vuurtje in de kachel te stoken. Beide kachels hebben hun eigen voordelen en afhankelijk van het type sauna is de sauna met beide kachels in zo’n 30 tot 60 minuten al warm!

Bekijk onze unieke modellen buitensauna's

Zit u er straks ook zo lekker ontspannen bij in uw eigen sauna?

Bekijken
Tonsauna buitensauna Welvaere

De sauna verwarmen met een houtgestookte kachel

De sauna met een van onze houtgestookte kachels verwarmen vergt iets meer moeite dan met een elektrische. Maar u krijgt daar wel veel sfeer voor terug. Afhankelijk van het type kachel en de sauna kunt u deze het beste een uur van te voren aansteken. Daarvoor kunt u het beste de Zwitsterse stookmethode gebruiken. Bij deze methode creëert u een stuk minder rook en een snelle verbranding. 

 

Welvaere saunakachel

De kachel kunt u harder of zachter laten branden door gebruik te maken van de aslade. Deze kunt u verder open of dicht schuiven. De temperatuur in de sauna zal gelijkmatig stijgen. Heeft u de ideale temperatuur bereikt? Dat zorgt u ervoor dat het vuurtje nog zachtjes blijft branden.

De ideale sauna temperatuur is waarschijnlijk tussen de 75 en 100 graden. Nu kunt u achterover leunen en genieten van de warmte en geur van brandende hout. Wanneer u klaar bent met de saunasessie sluit u de luchttoevoer helemaal zodat het vuurtje dooft.

Barrel sauna opgieting

De saunakachel heeft veel saunastenen, hier kunt u gemakkelijk op opgieten. De heerlijke geur van natuurlijke oliën zal zich dan vermengen met de droge geur van brandend hout en aromatische stoom zal zich door de sauna verspreiden.

Al uw zintuigen worden geprikkeld dankzij het knapperende vuur, de hete stoom op uw huid, uw favoriete geuren en je gesloten ogen.

De elektrische saunakachel

Eigenlijk gaat het verwarmen van de sauna met een elektrische kachel heel makkelijk. U sluit de kachel aan op krachtstroom en u schakelt de kachel aan door middel van het bedieningspaneel op de kachel. 

De gewenste temperatuur is heel persoonlijk, ook deze kunt u instellen op de kachels. Voor beginnende saunagebruikers is 75 graden een mooie temperatuur terwijl ervaren saunagangers gaan voor een hogere temperatuur. Na het inschakelen van de kachel wacht u zo’n half uurtje en u kunt gaan genieten!

Welvaere elektrische sauna

Ook bij een elektrische kachel kunt u gemakkelijk opgieten. Een opgieting is een ritueel waarbij water wordt vermengd met essentiële oliën. Dit mengsel wordt met een opgietlepel over de stenen in de kachel gegoten, waarna de sauna zich langzaam vult met geurige stoom

Barrel sauna opgieting

Deze stoom ruikt niet alleen ontzettend lekker, maar zorgt ook voor een hogere luchtvochtigheid. Dat geeft een hele nieuwe dimensie aan de saunasessie. Oliën die je kunt gebruiken zijn bijvoorbeeld eucalyptus – heel goed voor de luchtwegen en verkoudheid –  of lavendel, welke een kalmerend effect heeft. 

Binnen no time is jouw sauna met elektrische kachel helemaal klaar voor een saunasessie!

Na zo’n eerste keer gebruik maken en verwarmen van uw eigen sauna bent u helemaal om. Dit wilt u iedere dag ervaren! 

tabitha
02 okt 2020
Geschreven door tabitha
Wellness Expert