Afkoelen na een saunabezoek is belangrijk!

Sommige mensen gaan vooral naar de sauna om heerlijk op te warmen in de koude winter. Na een sauna sessie van ongeveer 15 minuten is je lichaamstemperatuur gemiddeld met zo’n 1,5 graad opgewarmd. Dit is een redelijke verhoging van je kerntemperatuur. Alle warmte die je lichaam opneemt, moet je op de een of andere manier zien kwijt te raken. Zo is afkoelen net zo belangrijk als het opwarmen van het lichaam. Wanneer je niet goed afkoelt loop je de kant op ‘nazweten’, hoofdpijn en benauwdheid.

Verschillende manieren van afkoelen

Er zijn verschillende manieren waarop je kunt afkoelen na het bezoek aan een sauna. Het is altijd belangrijk om richting je hart te koelen. Dus eerst je benen, armen en dan er helemaal onder gaan staan. Je moet altijd je hoofd koelen omdat je anders hoofdpijn krijgt.

Buitendouche

De neveldouche

Onder een neveldouche koel je heel langzaam af. Doordat het water over je heen nevelt, is de schrikreactie minder. Je kunt het vergelijken met een miezerbui. Een neveldouche kun je ook perfect nemen voordat je in een dompelbad springt.

Dompelbad

De meest traditionele manier van afkoelen is toch wel het dompelbad. Ook is dit de meest gevreesde manier. Voordat je een sprong in het dompelbad neemt is het belangrijk dat je al een beetje afgekoeld bent. Door bijvoorbeeld een neveldouche of een wandeling in de natuur anders is de overgang te groot. In het dompelbad is het ook belangrijk dat je kopje onder gaat.

Een wandeling in de buitenlucht

In de winter de ideale mogelijkheid om af te koelen een kleine wandeling in de buitenlucht. Adem tijdens deze wandeling diep in zodat de warme lucht in je longen snel kwijtraakt. Tijdens een wandeling duurt het wel een stuk langer voordat je alle warmte bent verloren. Hierdoor kan een wandeling de perfecte koeling zijn om mee te beginnen, vervolgt door een douche of dompelbad. Koelen voor het koelen wordt dit ook wel genoemd.

Afkoelen onder je eigen buitendouche?

Buiten stortemmer

Een stortemmer

Wil je in één keer echt goed afkoelen? Probeer dan eens de stortemmer. Een stortemmer is een emmer vol met koud water. Door aan een touw te trekken valt er in 1 keer een heleboel koud water over je heen. Voordeel hiervan is dat je er in 1 keer ook weer vanaf bent.

Koude douche

Je kunt natuurlijk ook heerlijk afkoelen onder een koude buitendouche. Belangrijk is om ook tijdens deze douche je hoofd niet te vergeten. Sinds kort hebben wij drie mooie buitendouches in de aanbieding.

tabitha
30 sep 2018
Geschreven door tabitha
Wellness Expert