mountain

Voordelen van een warm bad

Badderen wordt al sinds mensenheugenis gedaan. Denk aan de broeierige badhuizen uit het Romeinse Rijk, de stomende hammam uit het Midden-Oosten en de geneeskrachtige baden uit het oude Azië. Niet alleen werd het gezien als een manier om sociale contacten te onderhouden en te ontspannen; de geschiedenis leert ons ook dat het warme bad een verrijking zou zijn voor zowel lichaam als geest.

Arrow left
Arrow right
No items found.

Voordelen van een warm bad op een rijtje

  1. Je verbrandt calorieën
  2. Je krijgt een stabiel bloedsuiker
  3. Je hebt minder last van spierpijn
  4. Je slaapt beter

1. Calorieën verbranden in een warm bad

Een uurtje doorbrengen in een warm bad blijkt een vergelijkbaar aantal calorieën te verbranden als een half uur flink doorwandelen. Doordat de kerntemperatuur in het lichaam omhoog gaat, stijgt de stofwisseling ook.

Nee, dit betekent niet dat je nooit meer hoeft te sporten! Sporten blijft intensiever en de gezondheidsvoordelen gaan natuurlijk veel verder dan alleen calorieën verbranden. Maar die extra reep chocolade die je in het bad eraf zweet, dat is natuurlijk wel mooi meegenomen.

2. Bloedsuiker wordt stabieler

Heb je schommelende bloedsuikers? Dan kan een warm bad ook in het voordeel werken. Je glucosepiek kan namelijk met 10 procent dalen! Dezelfde eiwitten die vrijkomen bij ontstekingen en infecties om je lichaam te beschermen, komen ook vrij tijdens een warm bad.

Om je zenuwstelsel te beschermen tegen de schade die een hoge bloedsuikerspiegel op de lange termijn kan veroorzaken, zorgen deze eiwitten ervoor dat de bloedsuikerspiegel tijdelijk daalt.

3. Warm bad is goed voor je spieren, het verlicht spierpijn

Net een uurtje te lang gesport? Of was je toch iets te enthousiast met de gewichten? We kennen allemaal de onschuldige – maar vaak helse – scheuten die door ons lichaam schieten als we de volgende dag wakker worden met spierpijn. Een warm bad stimuleert de bloedsomloop, waardoor je spieren even kunnen ontspannen en dankzij de versnelde stofwisseling worden beschadigingen vlotter hersteld.

4. Je slaapt beter

Waarschijnlijk had je al wel door dat je lichaamstemperatuur stijgt tijdens het nemen van een warm bad. Dat betekent dus ook dat het weer moet afkoelen! En dat afkoelingsproces, dat gebeurt ook voordat je gaat slapen.

Wanneer je dus uit het warme bad stapt en je lichaam begint met afkoelen, betekent dat voor je hersenen niet veel meer dan: slapen! Je metabolische functies vertragen, je start met het produceren van melatonine en binnen no time kun je je ogen niet meer openhouden. Dat laatste zal wel iets meevallen, maar het zorgt er in ieder geval wel voor dat je lichaam zich voorbereid op een heerlijke nachtrust.

Is een warm bad goed bij griep?

De griep en een verkoudheid is een virus. Een warm bad lost dat niet perse op. Zoals hierboven al geschreven zorgt een een warm bad voor een snellere bloedcirculatie en dit voorkomt dat bacteriën en virussen zich makkelijker kunnen verspreiden. Het immuunsysteem van ons lichaam wordt geactiveerd en ondersteund.

Een warm bad is goed bij griep kunnen we wel zeggen. Het is een weldaad voor je lichaam in het griep- en verkoudheidsseizoen door de temperatuur van het water en eventuele aroma’s. Blijf alleen nooit langer dan 20 minuten in het warme water liggen als je je niet zo goed voelt. Tien minuten is eigenlijk al voldoende.

Een warm bad is echt goed voor je

Helemaal niet zo’n gek idee dus van die Romeinen, Aziaten en Ottomanen. Denk daarom even terug aan deze ‘geschiedenisles’ wanneer je de volgende keer weer schaapjes loopt te tellen of juist je bed niet uit kunt stappen doordat je te lang in de sportschool hebt gestaan!

En zo’n warm bad kan ook gewoon in je eigen achtertuin. Denk maar eens aan een heerlijk warme houtgestookte hottub die op je staat te wachten op het moment dat jij terugkomt van een hardloopsessie. Dan merk je pas echt dat een warm bad goed is voor je spieren!

Gerelateerd product
Ducktub Bjorn
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Melany
Teamcaptain Marketing

Melany vertelt de verhalen van onze klanten en stuurt wekelijks nieuwsbrieven. Zet alles wat jij wil weten op papier (eigenlijk beeldscherm ☺️), zodat jij optimaal geniet van jouw Welvaere product!

Wil jij ook zo'n warm bad in je tuin?

Bekijk al onze Ducktub hottub modellen online of in ons Experience Center en kom erachter welk model het beste bij jou wensen past.

Hottubs bekijken

Bekijk deze blogs ook

Hou houd je het water schoon van een hottub in de zomer?

Bekijken
Corner Icon