Sauna zelf bouwen; een goede voorbereiding is het halve werk

Wanneer u aan het kijken bent naar een sauna komt u er al snel achter dat er een keuze te maken is tussen volledig gebouwd of zelfbouw. Wij geven u hier een aantal praktische tips waar u rekening mee moet houden als u ervoor kiest om de sauna zelf te gaan bouwen.

Voor de handige Harry’s onder ons is het niet heel lastig om de sauna zelf te bouwen. Bij een sauna zelf bouwen is het handig als u dit samen doet; vele handen maken namelijk licht werk. Samen kunt u de sauna in zo’n twee dagen bouwen.

De ideale locatie

Of uw tuin nou klein of groot is, er zijn vaak tal van mogelijkheden waar de sauna kan komen te staan. Daarom moet u altijd goed nadenken over de locatie, een sauna is namelijk niet tot nauwelijks te verplaatsen. Houd met het kiezen van de locatie ook rekening met eventuele ramen, de deur of het zitje aan de voorkant.

welvaere sauna opbouw

Het mooiste model

Wanneer u de ideale locatie in de tuin heeft gevonden, weet u ook wat voor afmetingen de sauna maximaal kan hebben. Daarom is het goed om te kijken naar welk type sauna u graag wilt hebben. Wordt dit er eentje van sparrenhout, thermohout, houtkachel of elektrische kachel? Diverse mogelijkheden waar u over na zal moeten denken en welke uw droomsauna compleet maken. In onze toonzaal kunt u de sauna’s bekijken en kunnen wij helpen met het maken van de beste keuze.

De ondergrond

De sauna staat in bestelling, nog een paar weekjes en u kunt gaan bouwen. Voordat de sauna geleverd wordt moet er al wel wat voorwerk gedaan worden. U moet een goede ondergrond maken. Denk hierbij aan een stevige fundering van tegels, klinkers of beton. De sauna kunt u niet op gras plaatsen, wanneer u wel dit effect wilt. Kunt u ervoor kiezen om de steunbalken alleen op tegels te plaatsen. De ondergrond moet ook altijd waterpas zijn.

Gereedschap

Bij het bouwen heb je diverse soorten gereedschap nodig, zorg ervoor dat u het juiste gereedschap bij de hand heeft. Mist u wat? Dan kan dit natuurlijk voor wat oponthoud zorgen tijdens de bouw.

  • Decoupeerzaag;
  • Invalcirkelzaag;
  • Accuboor;
  • Inbussleutels;
  • Steeksleutel 19;
  • Verlorenkop tacker en een Rollentacker;
  • Houthamer en waan klauwhamer;
  • Waterpas.
welvaere sauna opbouw

Beginnen met de sauna zelf bouwen

Na alle voorbereiding en het wachten op de levering is het eindelijk zover; u kunt aan de slag! Voordat u begint met het bouwen raad ik u aan de handleiding goed te bekijken en nakijken wat er allemaal in het pakket zit. Zo komt u niet voor verrassingen te staan. Neem uitgebreid de tijd en zorg ervoor dat het geen haastig project wordt.

tabitha
12 sep 2018
Geschreven door tabitha
Wellness Expert