Seizoenen

Wanneer u een hottub aanschaft zal deze buiten veel te maken hebben met verschillende weersomstandigheden. De winter is het seizoen waar u goed op uw hottub moet letten. We zullen u hier vertellen waarom, een waar op u moet letten gedurende de winter.

Uw hottub kuip kan goed tegen lichte bevriezing, er kan zelfs een klein laagje ijs in de kuip staan. De kuip van de Hottubs zijn vervaardigd uit glasvezelversterkt kunststof zal deze ook niet gaan krimpen of uitzetten bij temperatuurwisselingen. Helaas geldt dit niet voor de kachels.

Welvaere houtgestookte hottub

De kachel

De kachels zijn echter een ander verhaal: hier zal iets meer aandacht aan besteedt moeten worden willen ze een serieuze winter overleven. Als het water in de kachels bevriest, ontstaat er namelijk een kans dat de de kachel vervormd of dat er barsten ontstaan in de kachelwand.

Er zijn drie verschillende manieren om dit te voorkomen bij de interne kachel en zelfs vier manieren bij de externe kachel!

 

1. Alles leeg laten lopen

De meest voor de hand liggende manier is de volledige hottub, inclusief kachel, laten leeglopen. Voor bevroren water hoef je op deze manier in ieder geval niet bang te zijn. Wil je de hottub echter wel gebruiken in de winter zal je de hottub iedere keer moeten vullen en weer leeg laten lopen.

2. Kachel opstoken

Om te voorkomen dat je elke week kostbare tijd moet uitrekken – en natuurlijk om water te besparen – kun je er ook voor kiezen om het hottub water te laten staan. Door een aantal keren per week de kachel even licht op te stoken voorkom je dat het water bevroren raakt. Je moet hierbij wel af en toe even de temperatuur van het water meten, om er zeker van te zijn dat de temperatuur niet te snel afzakt tot het vriespunt!

3. Water circuleren

Je kunt er ook voor kiezen om een filter- of circulatiepomp aan te sluiten. Deze pomp kan ervoor zorgen dat het water in beweging blijft, waardoor de kans op bevriezing minder wordt. Ook hierbij is het belangrijk om af en toe de temperatuur van het water te checken!

4. Kachel leeg laten lopen

De externe kachel heeft nog een vierde optie! Er kan namelijk een stop op de doorvoer worden geplaatst of een kogelkraan tussen de kachel en de hottub worden gezet. Hierdoor kun je de kachel afzonderlijk van de hottub laten leeglopen, waardoor je het hottub water spaart!

hottub in winter welvaere

Accessoires

Door het toevoegen van verschillende opties aan uw hottub zoals een deksel en isolatie, is de kans op bevriezen minder. Wanneer u alleen isolatie heeft zal de warmte zonder deksel natuurlijk sneller verdwijnen als wanneer u er wel een deksel bij heeft. Hierdoor kan de warmte niet weg uit de hottub en zal het langer duren voordat het water afkoelt en kan gaan bevriezen.

Het is belangrijk om in de winter uw hottub goed in de gaten te houden. Wanneer het water in de kachel namelijk bevriest, zal dit ook schadelijk zijn voor de kachel. De kans is er dan namelijk dat de kachel vervormd of dat er barsten komen in de kachel wanden.