Wat is een hottub

Waar komt de hottub vandaan?

De hottub bestaat al erg lang en komt origineel uit gebieden die dichtbij de Noordpool liggen zoals Scandinavië. Scandinavië kent veel natuurlijke warmwaterbronnen, hier is dan ook het idee van een hottub vandaan gekomen. Jaren geleden werden de eerste houten baden gemaakt, tonnen of tobbes die verwarmd worden met een houtkachel. 

Een echte traditie

De houtgestookte hottub is een echte traditie in Scandinavië. Sterker nog, in de landen Zweden, Finland, en Noorwegen ziet u in de achtertuin een hottub staan. Dit authentieke product is dus niet alleen daar populair, in steeds meer landen in Europa zien we de hottubs in tuinen staan.

Inspiratie opdoen?

Neem een kijkje tussen al onze modellen en ontdek welke hottub het beste bij uw wensen past!

Hottubs bekijken
Hottub Ducktub ontspanning Welvaere

Zo worden hottubs gemaakt

De naam van de hottub geeft al een inkijkje in waar het letterlijk voor staat; namelijk een warm bad. Deze warme baden worden verwarmd met een vuurtje. Vroeger bestond een hottub alleen maar uit hout, er zat alleen een klein probleempje aan deze hottubs. Deze waren nooit echt lekvrij, daarom worden tegenwoordig de hottubs vervaardigd met een binnenkuip en houten omranding. 

Een kijkje achter de schermen bij Welvaere

Bij Welvaere maken we de hottubs helemaal zelf. Het voordeel hiervan is dat de hottub zo volledig naar uw wensen wordt gemaakt. De kuip bestaat uit diverse lagen glasvezel versterkt kunststof en beschermende coatings. Met dit materiaal worden ook schepen en zeilboten gemaakt die de grootste stormen op zee overleven, echt kwaliteit dus! Daarnaast gebruikten we ook FSC-gekeurd hout voor de omranding. 

Kunststof hottubs

Waar wij onze hottubs maken met een glasvezelversterkte kuip bestaan er ook nog andere varianten. Zo zijn er hottubs met een binnenkuip van LDPE (Lage Dichtheid Polyetheen) en  HDPE (Hoge Dichtheid Polyetheen). 

De kuipen die wij gebruiken zijn dus gemaakt van glasvezelversterkt kunststof, zijn opgebouwd uit zeven lagen glasvezel versterkt kunststof met daaroverheen 3 diverse coatings. De Maxguard Gelcoat, de AME VPRO coating en de Enguard topcoat. Deze coatings zorgen er onder andere voor dat er geen barsten in de kuip ontstaan en beschermen de kuip tegen diverse aanslagen van zonlicht en chemicaliën. Aan de buitenzijde wordt ook een coating aangebracht die de kuip beschermt tegen schadelijke stoffen die uit de grond komen. Dit alles zorgt ervoor dat onze hottub kuipen jaren meegaan.

Houten omranding

Ook de kunststof hottubs wordt afgewerkt met een houten omranding om toch die traditionele look en feel te behouden. Er zijn leveranciers waar u kunt kiezen voor een houtsoort, wij hebben die keuze bij Welvaere al voor u gemaakt. Onze hottubs worden namelijk bekleedt met thermohout. Een zeer sterke houtsoort met dezelfde krachtige eigenschappen als Red Cedar. Thermohout is daarnaast een stuk duurzamer en een stuk voordeliger. 

Hoe werkt een hottub kachel?

ducktub kachel aansteken Welvaere Badjas

Hottubbverwarming

Een essentieel onderdeel bij een hottub is toch wel het warme water. Dat krijgt u door het water te verwarmen met een houtgestookte kachel, of tegenwoordig zelfs elektrisch verwarmingselement. Er zijn drie type houtgestookte hottubkachels, namelijk een interne, geïntegreerde en een externe. Wij verkopen momenteel alleen hottubs met een externe kachel of een geïntegreerde hottub kachel. 

De hottub wordt op een natuurlijke manier verwarmd. De kachels zijn namelijk dubbelwandig waardoor er ook altijd water in de kachel zit. Dit wordt verwarmd door het vuurtje binnenin de kachel en loopt vanzelf de hottub weer in. 

Bij elektrische verwarming, wat we tegenwoordig steeds vaker terugzien, wordt de hottub verwarmd door middel van elektriciteit. Het voordeel hiervan is dat deze vrijwel altijd aan staat en de hottub dus altijd op temperatuur is. Het elektrische element kan ook gecombineerd worden met een houtkachel. 

Waarom een hottub van Welvaere?

  • Jaren ervaring in het produceren en verkopen van houtgestookte hottubs
  • Alles in eigen hand, geen contact met wederverkopers
  • Creëer in een handomdraai thuis heerlijke ontspanningsmomenten

Hottub gebruik

Een hottub is gemakkelijk in gebruik. Het enige waar u rekening mee moet houden is dat de hottub altijd vol met water is op het moment dat u begint met stoken in de kachel. Op het moment dat u begint met verwarmen is het water in zo’n twee uur op een aangename temperatuur. Dit is echter wel afhankelijk van de kracht die de kachel heeft, hoeveel water hij moet verwarmen, welk hout u gebruikt om te stoken en de starttemperatuur van het water. Wanneer het water op temperatuur is kunt u in de hottub stappen om te relaxen, dit kan ieder seizoen. 

Onderhouden van de hottub

Een hottub is niet geheel onderhoudsvrij. Het schoonmaken van de kuip is heel erg eenvoudig. Met gewoon huis-tuin-en-keuken allesreiniger en een doekje is de kuip makkelijk schoon te vegen. Doordat het hout een natuurlijk product is, is het wel aan te raden dit te behandelen met een lak of beits. Op deze manier heeft u het langste plezier van de hottub.

Schoon water

U wilt natuurlijk ook lekker badderen in schoon en fris water. Daarom kunt u er bij ons voor kiezen om een filtersysteem te laten inbouwen. Deze pomp reinigt het water en haalt het vuil eruit. Met de filterpomp zal het water ongeveer een maand tot anderhalve maand goed zijn. Voeg daar nog een UV-filter aan toe die 90% van bacteriën doodt, dan kun je tot wel 2 tot 2,5 maand met het water doen. Wij raden altijd aan om wat chemicaliën aan het water toe te voegen voor het beste resultaat. U kunt daar bij ons Aqua Clean voor aanschaffen. Een milieuvriendelijk middel dat zuivert vanuit de kern.

Welvaere luxe hottub

Een hottub is geen buitenspa

Een hottub en een buitenspa worden nogal eens met elkaar vergeleken, echter beide baden zijn totaal anders. Ten eerste maakt een buitenspa of bubbelbad gebruik van stroom om het water te verwarmen waar dat bij een hottub gebeurt middels een vuurtje. Een buitenspa verwarmd het water nog langzamer, namelijk zo’n 2 graden in het uur. Andere grote verschillen zijn:

  • Een hottub is licht van gewicht en kunt u met vier man tillen. Een lege spa moet u echt met een heftruck verplaatsen. 
  • Een spa heeft vaste zitplekken, een hottub niet.
  • De kosten van een spa liggen hoger als die van hot tubs

Bekijk onze unieke hottubmodellen

Een echte ervaring

Bij een hottub speelt ontspanning niet alleen een grote rol, de ervaring ook zeker. Om te genieten van het aangenaam warme water moet u zelf aan de slag. Hout hakken, een vuurtje stoken en zorgen dat deze blijft branden. Bovendien kunt u met een gerust hart genieten van de natuur, het knisperende hout en de frisse buitenlucht.