De perfecte sauna temperatuur

De start van de avond betekent ook dat de sauna weer aan mag. De kachel wordt aangezet of er wordt hout in gegooid om de sauna warm te krijgen. Heerlijk een avond ontspanning heeft u in het vooruitzicht. Maar wat is nou de perfecte sauna temperatuur?

Sauna temperatuur van 90 graden

De ideale sauna temperatuur ligt om en nabij rond de 90 graden Celsius. Dit is een temperatuur die gemakkelijk te verdragen is, als de luchtvochtigheid ook laag is. In een droge sauna, wanneer u niet opgiet, ligt de luchtvochtigheid rond de 15%.

Het voordeel van een sauna in de achtertuin is dat u gemakkelijk kunt ervaren wat voor temperatuur en percentage aan luchtvochtigheid u fijn vindt. De ideale sauna temperatuur is echt voor iedereen anders. De ene vindt een temperatuur van 60 graden heerlijk terwijl het voor de ander niet warm genoeg kan.

Temperatuur voor de beginnende sauna bezoeker

Wanneer u voor de eerste keer een sauna binnenstapt kunt u het best beginnen met een lagere temperatuur. Denk hierbij aan een temperatuur van zo’n 70 graden. Langzaam kunt u bij iedere nieuwe saunagang deze temperatuur verhogen en ontdekken welke temperatuur u het fijnste vindt.

Buitensauna rond

Sauna met hoge luchtvochtigheid

Wanneer u de luchtvochtigheid in de sauna omhoog brengt door bijvoorbeeld water op de saunastenen te gieten naar bijvoorbeeld 100%. Dan kunnen de waterdruppeltjes op de huid even heel heet aanvoelen. Met een opgieting is het belangrijk dat u de temperatuur goed in de gaten houdt. Het moet namelijk geen pijn doen op uw huid.

Ook een eigen sauna in uw tuin?

Infraroodsauna

Er zijn diverse mogelijkheden om de sauna warm te krijgen. Namelijk een houtkachel, elektrische kachel en door infraroodlampen.

Bij zo’n infraroodsauna werkt het verwarmen net wat anders dan bij een houtgestookte of elektrische kachel. Bij zo’n sauna werkt de warmteoverdracht namelijk niet via de lucht maar via infraroodstralen. De temperaturen in zo’n sauna liggen dan ook wat lager omdat u dicht tegen de lampen aan gaat zitten.

Elektrisch of houtgestookt verwarmen?

Bij een buitensauna kiest u ervoor om de sauna elektrisch of houtgestookt te verwarmen naar die temperatuur van 90 graden. Beide manieren hebben zo zijn voor- en nadelen. Zo kunt u met een elektrische verwarming de temperatuur beter regelen dan met een houtgestookte kachel. Maar, u moet zorgen voor krachtstroom. Bij een houtgestookte sauna creëert u een knus en warm gevoel terwijl er een heerlijke geur in de sauna komt. Met beide kachels is wel de temperatuur te regelen die u het fijnste vindt. De ene net iets makkelijker dan bij de ander.

interesse?

Heeft u interesse in een sauna voor uw tuin? Neem gerust eens een kijkje op onze website en bekijk de complete sauna’s of zelfbouwpakketten. Ook bent u altijd welkom om te komen kijken in onze toonzaal. We helpen u graag!

Kom langs in onze showroom

Voel en ervaar de sauna van uw dromen in onze wellnesstuin en toonzaal in Nijkerk

Kom langs!
Wellnesstuin Welvaere
Maayke
14 mei 2020
Geschreven door Maayke
Wellness Expert