mountain

Spabad: onderscheid tussen jacuzzi, hot tub en whirlpool

18/7/23

De woorden wellness en spa ken je vast allebei wel en worden vaak gezien als één. Maar horen deze woorden ook echt bij elkaar? Wat heeft de spa te maken met wellness en wat is de definitie van wellness? Wat zijn de verschillen tussen de soorten baden die je in een spa tegenkomt?

Arrow left
Arrow right
No items found.

Wellness kun je zien als een soort levensstijl. Het woord wellness is een combinatie van welzijn en fitheid. Hierbij is het essentieel dat lichaam en geest gezond zijn. Het bezoeken van een spa is dan ook niet de definitie van wellness, maar kan de gezondheid van jouw lichaam en geest wel bevorderen.

Vandaag de dag leiden de meeste wel een druk leven, de één vindt dat prettiger dan de ander. Het is goed om af en toe een halt toe te roepen. De spa biedt een oplossing om jezelf een beetje peace of mind te geven. Spa wordt ook wel gezien als een afkorting van ‘Sanitas Per Aqua’, dat wil zeggen ‘gezondheid door water’. Deze interpretatie is waarschijnlijk pas ontstaan nadat het woord tot stand gekomen is. Het bezoeken van een spa brengt ontspanning voor lichaam en geest. 

Bij Welvaere verkopen we de originele hottubs, zoals deze van oudsher in Scandinavië zijn bedacht alleen wat moderner. Maar wat maakt nou het verschil tussen de hottub, de Jacuzzi en de Whirlpool?

Allereerst de hottub, ons eigen product. Een hottub is een traditioneel Scandinavisch product en bestond uit een houten ton gevuld met water. De houten ton werd opgewarmd door middel van een houtvuur. Vandaag de dag heeft de hottub een upgrade ondergaan, de houten ton heeft een kunststof binnenkuip gekregen. De hottub is de meest klassieke vorm van een spabad en wordt soms ook als de voorloper van de nieuwerwetse spa gezien. Een hottub kun je zo modern maken als je zelf wilt. Denk hierbij aan het toevoegen van een bubbel-, jet- en ledsysteem.

Kenmerken hottub

 • Rond spabad
 • Houten omranding
 • Traditioneel houtgestookt (maar ook elektrisch mogelijk)
 • Met of zonder bubbels

De jacuzzi is eigenlijk geen categorie onder de spabaden. Jacuzzi is eigenlijk gewoon een merknaam van een bedrijf dat bubbelbaden maakt. Het spabad dat wordt aangeduid met Jacuzzi is dus gewoon een bubbelbad. De naam is zo bekend geworden dat het te pas en te onpas wordt gebruikt voor bijna elk warm bad.

Kenmerken Jacuzzi:

 • Vierkant spabad
 • Kunststof omranding
 • Elektrisch verwarmd
 • Bubbels d.m.v. lucht
 • Merknaam

Tot slot, de Whirlpool, ook dit is een soort bubbelbad. Whirlpool betekent letterlijk: draaikolk. Het bad wordt gekarakteriseerd door de waterstralen die in de whirlpool worden gepompt. Het onderscheid tussen een standaard bubbelbad en een whirlpool is dat een bubbelbad lucht gebruikt om bubbels te creëren en in een whirlpool wordt water gebruikt om het draaikolk effect te krijgen. 

Kenmerken Whirlpool:

 • Vierkant spabad
 • Kunststof omranding
 • Elektrisch verwarmd
 • Bubbels d.m.v. waterstralen

Gerelateerd product
Ducktub Furo
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Gerelateerd product
Bekijken
Geschreven door
Sanne
Marketing - en Sales Manager

Werkt al 7 jaar bij Welvaere en weet alles van onze producten. Inmiddels manager van sales en marketing met een grote liefde voor schrijven. Oja, en ook voor pizza’s van onze eigen pizzaoven ☺️.

De hottub die wellness en plezier ademt; Ducktub Furo

De Ducktub Furo is de hottub die alles heeft. Ontzettend ruim, heerlijk warm water, als je wilt een jetsysteem, bubbels en geeft gegarandeerd plezier! Eigenlijk een spa, whirlpool, jacuzzi en hottub in 1!

De Furo bekijken!

Bekijk deze blogs ook

Dagelijks ontspannen in je eigen wellnessparadijs

Bekijken

De perfecte temperatuur voor jouw hottub, spa of bubbelbad

Bekijken

Het verschil tussen kunststof hot tubs versus houten hottubs

Bekijken
Corner Icon