Het onderwerp van een stookverbod is steeds relevanter in Nederland. Of je nu geniet van een ontspannen moment in je hottub of sauna of een gezellige avond bij de houtkachel, een stookverbod kan impact hebben op jouw plannen. In deze blog leggen we uit wat een stookverbod precies inhoudt, wat het verschil is met een stookalert en wat je kunt doen als stoken even niet mag.
Is er een wettelijk stookverbod in Nederland?
Een volledig wettelijk stookverbod bestaat momenteel niet in Nederland. Wat wel vaak voorkomt, is een stookalert. Dit is een waarschuwing van het RIVM om tijdens bepaalde weersomstandigheden geen hout te stoken. Een stookalert heeft geen wettelijke verplichtingen, maar wordt sterk aangeraden om gezondheidsrisico’s en overlast te voorkomen.
In Nederland nemen steeds meer gemeenten maatregelen om de luchtkwaliteit te verbeteren en overlast door houtstook te verminderen. Zo heeft Amersfoort als eerste grote stad een lokaal ‘stookverbod’ ingevoerd. Dit houdt in dat inwoners hun houtkachel niet mogen gebruiken bij windstil weer of mist, om zo rookoverlast en gezondheidsklachten te beperken. Dit komt eigenlijk neer op het verplicht moeten volgen van de stookwijzer. Ook de gemeente Utrecht neemt maatregelen.
Wat is een stookalert?
Een stookalert wordt afgegeven door het RIVM wanneer weersomstandigheden zorgen voor een slechte luchtkwaliteit. Bijvoorbeeld bij windstil weer of mist, waarbij rook van houtkachels en vuurkorven in de lucht blijft hangen. Het doel is om kwetsbare groepen zoals astmapatiënten te beschermen. Controleer regelmatig de RIVM Stookwijzer voor de actuele situatie in jouw regio.
Voor wie geldt een stookalert?
Een stookalert is vooral gericht aan mensen met houtkachels, open haarden of buitenkachels. Maar ook als je een houtgestookte hottub of sauna hebt, heb je hiermee te maken. Je bent niet verplicht om je hieraan te houden (behalve in gemeenten waar dit expliciet is besloten), maar het is wel aan te raden. Je voorkomt hiermee dat anderen last hebben van de houtrook.
Hoe weet ik waar een stookalert geldt?
Het RIVM geeft per regio aan waar een stookalert van kracht is. Via de Stookwijzer kun je snel zien of er een advies geldt in jouw gemeente.
Alternatieven bij een stookverbod of stookalert
Niets is zo veranderlijk als het weer, dus als er nu een stookverbod geldt, kan dat over een paar uur alweer anders zijn. Woon je in een gemeente waar je verplicht bent om de stookwijzer te volgen? Dan is het aan te raden om te kiezen voor een elektrische hottub of elektrische sauna, een hybride hottub of een hottub met biodieselkachel. Hiermee kun je ongeacht het weer gebruik maken van jouw hottub of sauna.
Bestaande hottub of sauna ombouwen
Het is mogelijk om jouw houtgestookte hottub om te bouwen naar een hottub met biodieselkachel, mits je een filtersysteem hebt. De biodieselkachel is namelijk aangesloten op het filtersysteem, waardoor je geen aanpassingen hoeft te doen aan de hottub zelf. Ook is het mogelijk om je hottub aan te sluiten op een ander soort elektrisch verwarmingssysteem. Neem voor meer informatie gerust contact met ons op.
Van een houtgestookte sauna een elektrische sauna maken is ook niet onmogelijk, maar wel iets lastiger. De kachel is makkelijk te vervangen, maar het gat van de schoorsteen moet gedicht worden en je moet krachtstroom aanleggen in de tuin. De kosten om een sauna om te bouwen kunnen hierdoor hoog oplopen. Je kunt altijd contact met ons opnemen voor de mogelijkheden.